Breathwork omalovánky

BW omalovánky spojují kouzlo dechu s lidskou tvořivostí do jednoho celku. Najdeš v nich různorodé dechové techniky doplněné o relaxační kreslení a malování.

Každá BW omalovánka je věnována jedné dechové technice, jež je detailněji představena v instruktážním audiu. Vlastní dechové cvičení je pak v samostatné části.

Smyslem omalovánek je vyzkoušet si, co ty a tvůj dech umíte, na vlastní kůži zjistit přínosy dané dechové techniky, vytvořit si pozitivní návyk a moci se opakovaně vracet k jednotlivým typům dýchání. A v kreativní části plynule navázat na relaxační dýchání a pokračovat ve stejném rytmu ještě i několik dalších minut či hodin déle. Malování či kreslení je totiž samo osobě uklidňující a v návaznosti na dechovou praxi, ještě více podpoří uvolnění mysli. Pro tvoření můžeš využít předtištěný vzor nebo si vytvořit zcela vlastní.

Omalovánky ti pomohou

  • začít vědomě pracovat s dechem,
  • vizualizovat si dechovou techniku,
  • zpestřit si pravidelnou dechovou praxi,
  • podpořit vlastní tvořivost a rozproudit hravost a kreativitu,
  • spojit přínosné (dechová technika) a zábavné (tvoření) do jednoho,
  • zrelaxovat a zpřítomnit se,
  • uvolnit stres a napětí,
  • obrátit pozornost k sobě.
  • dozvědět se něco nového o dechu i o sobě.

Jediné co potřebuješ je

Prostor, čas, vytištěná omalovánka, instrukce a cokoliv čím budeš moct malovat či kreslit.

Můžeš a nemusíš

Dechovou techniku lze provádět i bez vytištěné omalovánky a naopak omalovánku si můžeš vybarvit i bez instruktážního videa či audia.

K dechovým technikám se můžeš opakovaně vracet. Pokud již znáš pokyny k dýchání stačí ti pouštět vlastní dechovou praxi.

Pro tvoření ti stačí i jedna jediná pastelka, tužka či pero.

Nemusíš se bát, že neumíš kreslit či malovat, stačí mít chuť a odvahu to zkusit.

Tipy

Vyzkoušej různé techniky vybarvení, zapoj fantazii, vyhrej si.

Pakliže je omalovánka na tebe příliš velká, vrať se k dechovému cvičení vícekrát a vylamovávej stejnou omalovánku postupně.

Vytiskneš-li si omalovánku na tvrdý papír, můžeš použít k vybarvení i temperové barvy, tuš, akrylové barvy …

Omalovánku si můžeš vystřihnout a použít ji k dalšímu tvoření nebo si obrázek vystavit.

BW omalovánka

V horní části omalovánky je zakreslen symbol, který vizuálně znázorňuje dechovou techniku. Během vlastního dýchání, tak zpočátku můžeš mít otevřené oči a prstem či očima obkreslovat tvar symbolu a spolu s tím zkoušet dechovou techniku. Jakmile si osvojíš způsob dýchání, klidně zavři oči, a plně věnuj pozornost dechu a sobě.

Ve spodní části se nachází QR kód, který tě přeměřuje na stránky Kouzlo dechu, kde najdeš pokyny a vlastní dechovou praxi.

Prostřední část omalovánky je kreativní částí, kde si dle libosti můžete na závěr dýchání obrázek vymalovat, dokreslit či zcela upravit po svém. Můžeš tak přirozeně pokračovat v dechové technice i při tvoření a zrelaxovat ještě o trochu déle.

Pokyny k dechové praxi

Na začátek dechového cvičení si připrav omalovánku a něco čím budeš moci na závěr kreslit či malovat. Pohodlně si sedni a omalovánku si prohlédni. Dechovou techniku znázorňuje symbol vyobrazený v horní části omalovánky. Na začátku dýchání tak můžeš začít s otevřenýma očima a prstem či pouze pohledem obkreslovat symbol spolu s dýcháním a jakmile si techniku osaháš, můžeš si pohodlně zavřít oči a pokračovat, tak až do konce cvičení. Omalovánka ti pomůže vizualizovat si dechovou techniku na začátku a zavření očí v průběhu dýchání ti naopak pomůže zaměřit pozornost k sobě.

Na začátku dýchání tě budu vést a počítat ti a ke konci cvičení se ztiším. Po celou dobu dechového cvičení budou cinkat zvonečky signalizující délku nádechu a výdechu.

Sdílení

Vybarvenou omalovánku mi můžeš poslat emailem na kouzlodechu@gmail.com a já ji přidám do galerie na svých internetový stránkách nebo ji můžeš dotvořit dle své fantazie a sdílet se světem, třeba udělá radost někomu dalšímu.

Bezpečnost

Kdykoliv pocítíš, že dechové cvičení je na tebe příliš intenzivní, zjemni, zpomal. Vždy poslouchej své tělo! V kterémkoliv okamžiku se můžeš vrátit k přirozenému dechu.

Dechové cvičení neprováděj při řízení, ve vodě, pod vlivem omamných látek nebo při jakýchkoliv činnostech vyžadující tvé plné soustředění, nebylo by to pro tebe bezpečné.

Breathwork omalovánky ani jiná dechová technika nenahrazují odbornou lékařskou péči!